Atdhetari i flaktë dhe firmëtari i Pavarësisë, Murat Bej Toptani →

“…Libri i të shquarit Ferid Hudhri është një muze i vërtetë, një dëshmi e gjallë e atdhetarizmit, një kronikë fisnikërie ku u flet kohërave e brezave për gjurmët e këtij rilindësi, që nuk rreshti kurrë së punuari për Shqipërinë, arsimin, Pavarësinë Kombëtare…”

 

Nga Mevlud Buci

45 vjet studim: Shqipëria në artin botëror →

Për të zbuluar se si është pasqyruar Shqipëria nga artistët e huaj në artin botëror, studiuesit Ferid Hudhri i janë dashur 45 vite punë rezultat i të cilës është një enciklopedi voluminoze. “Shqipëria në artin botëror” është një studim enciklopedik e cili zbulon dhe rrëfen vendin tonë nëpërjet pikturës, grafikës, vizatimit, akuarelit të realizuar nga dora e artistëve të huaj në të gjithë botën. Kritiku Josif Papagjoni e cilëson këtë vepër gati ezauruese në llojin e saj.

 

Nga Aurela Papadhima

“Lear 2012″ Exhibition at Edward Lear Gallery in Berat

“Lear 2012″ Exhibition at Edward Lear Gallery in Berat

Saturday, 24 November 2012, in the context of celebrations of Independence, the Gallery of Arts in the city of Berat organizes the Annual Exhibition with the participation of Albanian artists.

 

Banka Ekonomike mbështet botimin e enciklopedisë Shqiptarët në Artin Botëror →

Banka Ekonomike ka mbështetur botimin e enciklopedisë Shqiptarët në Artin Botëror, vepër e cila konsiderohet ndër më të rëndësishmet në botën e artit për 100 vjetorin e Shpalljes së Pavarësisë…

Edward Lear Presentation

Ferid Hudhri dhe rizbulimi i Shqipërisë nga autorët e huaj →

Një punë e tërë, e nisur prej vitesh të shkuara, dhe që pritet të finalizohet me atë që kanë prodhuar artistët e huaj për imazhin e Shqipërisë. 670 zëra, të përfshira në një enciklopedi, presin ‘të flasin’ për atë që kanë parë sytë e të huajve për peizazhin dhe kostumet e Shqiptarëve… përmes përkujdesjes dhe një pune të madhe të studiuesit Ferid Hudhri.

 

Nga Ben Andoni

Scanderbeg’s image in European Art

Enciklopedia e kujtesës figurative për shqiptarët

Vështrim mbi librin “Shqipëria nëpërmjet artit” të studiuesit Ferid Hudhri, botuar nga Donika Bardha

 

Nga Dr. Moikom Zeqo  (more…)

Kostumi shqiptar i Bajronit →

Thuajse të gjithë shqiptarët e dinë dhe ndihen krenarë, që romantiku i shquar anglez, Bajron (G. Byron 1788-1824), gjatë udhëtimit të tij përmes vendit tonë dhe Greqisë, u mrekullua edhe nga bukuria e veshjeve shqiptare. Kur u kthye në Angli, ai mori me vete një kostum të plotë, si një nga suveniret më të çmuara që zgjodhi nga gjithë udhëtimet e tij të atyre viteve. Në letërkëmbimet e poetit me miqtë dhe të afërmit, përshkrimi i veshjeve shqiptare si nga më të bukurat në botë, është bërë i njohur në disa botime tonat dhe të huaja. Por deri vonë, në Shqipëri nuk është dhënë ndonjë informacion i saktë se ku përfundoi kostumi shqiptar i Bajronit. Nga mungesa e hulumtimeve, ishte krijuar bindja se mund të ruhej në Muzeun e Kostumeve, apo në ndonjë muze tjetër në Londër.

 

Me dëshirën e hershme për të parë nga afër veshjet shqiptare të Bajronit, u nisa drejt Muzeut të Kostumeve në Bath të Anglisë, me mendimin se mund t\‘i gjeja atje, por drejtori i Qendrës së Studimeve Shqiptare në Londër, studiuesi i njohur, B. Destani, i mirinformuar për gjithçka që ka lidhje me Shqipërinë në Britani, më ndryshoi drejtimin dhe më dha vendndodhjen e saktë.

 

Në “Bowood House” …