Në Korfuz për të pikturuar malet e Shqipërisë →

Një Enciklopedi mund të konsiderohet gjithnjë si një mision i pamundur, por jo për një studiues si Ferid Hudhri, që i ka hulumtuar prej vitesh gjithë labirintet e artit pamor, shqiptar e të huaj, të të gjitha kohëve. Duke sjellë në treg vepra që do të ishin një punë e madhe kërkimore dhe shumë e vështirë edhe për një ekip të tërë studiuesish, e jo më për një të vetëm…

Shqipëria e të huajve →

Kërkimet në muzetë, arkivat dhe bibliotekat më në zë të botës dhe përmbyllja e tyre me një enciklopedi që rrëfen Shqipërinë përmes artit të piktorëve të huaj. Premtimi për ta përfshirë në kalendarin e festimeve dhe rrëfimi i Ferid Hudhrit për një punë të nisur 40 vjet më parë.

 

Nga Alida Cenaj

Atdhetari i flaktë dhe firmëtari i Pavarësisë, Murat Bej Toptani →

“…Libri i të shquarit Ferid Hudhri është një muze i vërtetë, një dëshmi e gjallë e atdhetarizmit, një kronikë fisnikërie ku u flet kohërave e brezave për gjurmët e këtij rilindësi, që nuk rreshti kurrë së punuari për Shqipërinë, arsimin, Pavarësinë Kombëtare…”

 

Nga Mevlud Buci

45 vjet studim: Shqipëria në artin botëror →

Për të zbuluar se si është pasqyruar Shqipëria nga artistët e huaj në artin botëror, studiuesit Ferid Hudhri i janë dashur 45 vite punë rezultat i të cilës është një enciklopedi voluminoze. “Shqipëria në artin botëror” është një studim enciklopedik e cili zbulon dhe rrëfen vendin tonë nëpërjet pikturës, grafikës, vizatimit, akuarelit të realizuar nga dora e artistëve të huaj në të gjithë botën. Kritiku Josif Papagjoni e cilëson këtë vepër gati ezauruese në llojin e saj.

 

Nga Aurela Papadhima

Banka Ekonomike mbështet botimin e enciklopedisë Shqiptarët në Artin Botëror →

Banka Ekonomike ka mbështetur botimin e enciklopedisë Shqiptarët në Artin Botëror, vepër e cila konsiderohet ndër më të rëndësishmet në botën e artit për 100 vjetorin e Shpalljes së Pavarësisë…

Ferid Hudhri dhe rizbulimi i Shqipërisë nga autorët e huaj →

Një punë e tërë, e nisur prej vitesh të shkuara, dhe që pritet të finalizohet me atë që kanë prodhuar artistët e huaj për imazhin e Shqipërisë. 670 zëra, të përfshira në një enciklopedi, presin ‘të flasin’ për atë që kanë parë sytë e të huajve për peizazhin dhe kostumet e Shqiptarëve… përmes përkujdesjes dhe një pune të madhe të studiuesit Ferid Hudhri.

 

Nga Ben Andoni

Kostumi shqiptar i Bajronit →

Thuajse të gjithë shqiptarët e dinë dhe ndihen krenarë, që romantiku i shquar anglez, Bajron (G. Byron 1788-1824), gjatë udhëtimit të tij përmes vendit tonë dhe Greqisë, u mrekullua edhe nga bukuria e veshjeve shqiptare. Kur u kthye në Angli, ai mori me vete një kostum të plotë, si një nga suveniret më të çmuara që zgjodhi nga gjithë udhëtimet e tij të atyre viteve. Në letërkëmbimet e poetit me miqtë dhe të afërmit, përshkrimi i veshjeve shqiptare si nga më të bukurat në botë, është bërë i njohur në disa botime tonat dhe të huaja. Por deri vonë, në Shqipëri nuk është dhënë ndonjë informacion i saktë se ku përfundoi kostumi shqiptar i Bajronit. Nga mungesa e hulumtimeve, ishte krijuar bindja se mund të ruhej në Muzeun e Kostumeve, apo në ndonjë muze tjetër në Londër.

 

Me dëshirën e hershme për të parë nga afër veshjet shqiptare të Bajronit, u nisa drejt Muzeut të Kostumeve në Bath të Anglisë, me mendimin se mund t\‘i gjeja atje, por drejtori i Qendrës së Studimeve Shqiptare në Londër, studiuesi i njohur, B. Destani, i mirinformuar për gjithçka që ka lidhje me Shqipërinë në Britani, më ndryshoi drejtimin dhe më dha vendndodhjen e saktë.

 

Në “Bowood House” …