Shqipëria e të huajve →

Kërkimet në muzetë, arkivat dhe bibliotekat më në zë të botës dhe përmbyllja e tyre me një enciklopedi që rrëfen Shqipërinë përmes artit të piktorëve të huaj. Premtimi për ta përfshirë në kalendarin e festimeve dhe rrëfimi i Ferid Hudhrit për një punë të nisur 40 vjet më parë.

 

Nga Alida Cenaj

The Gueghes are thickest and muscular, the Toskes slender and agile, both strong, vigorous and perhaps the finest race in Europe. The characteristics common to both peoples are love of independence, love of war, a revengeful spirit merging into ferocity. They are wild, plundering indefatigable soldiers, selling their services and their blood to those who pay them highest; but lively, gay adventurous, sober generous and heroic so soon as it concerns the defense of their country, their tribe, or their family. They are an iron race, as hard as the rocks they inhabit. They proved the most intrepid soldiers in the armies of Pyrrhus, of Alexander, Diocletian, Scanderbeg and lastly of the Sultans of Byzantium.
- by Lord Byron
Gëzuar 100 vjetorin e pavarësise

Gëzuar 100 vjetorin e pavarësise

Atdhetari i flaktë dhe firmëtari i Pavarësisë, Murat Bej Toptani →

“…Libri i të shquarit Ferid Hudhri është një muze i vërtetë, një dëshmi e gjallë e atdhetarizmit, një kronikë fisnikërie ku u flet kohërave e brezave për gjurmët e këtij rilindësi, që nuk rreshti kurrë së punuari për Shqipërinë, arsimin, Pavarësinë Kombëtare…”

 

Nga Mevlud Buci

45 vjet studim: Shqipëria në artin botëror →

Për të zbuluar se si është pasqyruar Shqipëria nga artistët e huaj në artin botëror, studiuesit Ferid Hudhri i janë dashur 45 vite punë rezultat i të cilës është një enciklopedi voluminoze. “Shqipëria në artin botëror” është një studim enciklopedik e cili zbulon dhe rrëfen vendin tonë nëpërjet pikturës, grafikës, vizatimit, akuarelit të realizuar nga dora e artistëve të huaj në të gjithë botën. Kritiku Josif Papagjoni e cilëson këtë vepër gati ezauruese në llojin e saj.

 

Nga Aurela Papadhima

“Lear 2012″ Exhibition at Edward Lear Gallery in Berat

“Lear 2012″ Exhibition at Edward Lear Gallery in Berat

Saturday, 24 November 2012, in the context of celebrations of Independence, the Gallery of Arts in the city of Berat organizes the Annual Exhibition with the participation of Albanian artists.

 

Banka Ekonomike mbështet botimin e enciklopedisë Shqiptarët në Artin Botëror →

Banka Ekonomike ka mbështetur botimin e enciklopedisë Shqiptarët në Artin Botëror, vepër e cila konsiderohet ndër më të rëndësishmet në botën e artit për 100 vjetorin e Shpalljes së Pavarësisë…